Kategorier
El

Viktigt att tänka på när du anlitar en elektriker på Kungsholmen

Det finns inga elinstallationer som man själv får göra utan man måste ta hjälp av en elektriker. Men det gäller även att anlita rätt elektriker på Kungsholmen.

Alla elinstallationer, stora som små, måste utföras av en riktig elektriker och man får absolut inte själv installera infällda spottar i taket eller dra elledningar. Den enda typen av elarbeten man som lekman själv får utföra är exempelvis att byta kontakten på en lampfot. Utför man själv elinstallationer och det blir fel och exempelvis börjar brinna, kan man inte få ut något på hemförsäkringen. 

Det samma gäller om man anlitar en elektriker som inte är certifierad eller har rätt utbildning. Det är beställaren av arbetet som är skyldig att kontrollera att elektrikern är behörig. Detta gör man enklast genom att be om att få se yrkeslegitimationen. En elektriker som inte kan visa upp sin yrkeslegitimation eller skyller på att den är kvar hemma ska man undvika.

Det går även att kontrollera om en elektriker är behörig genom att gå in på Elsäkerhetsverkets webbplats. Där finns det en smart sökfunktion som man kan använda sig av. Den kan man även nyttja om man vill ha förslag på olika elektriker.

En seriös elektriker protokollför arbetet

Vill man anlita en elektriker på Kungsholmen kan det vara en god idé att ta in offerter från några olika firmor. De flesta elektriker åtar sig både stora och små uppdrag, för privatpersoner, företag, bostadsrättsföreningar och kommuner. Som privatperson kan man dessutom använda sig av rotavdraget på själva arbetskostnaden. 

En seriös elektriker dokumenterar sitt arbete i ett protokoll, ofta även med bilder. Detta som bevis på att arbetet har utförts enligt konstens alla regler. Protokollet får man som beställare sedan behålla. Det kan vara bra att ha vid en eventuell försäljning av bostaden eller ett försäkringsärende.

Det är också viktigt att man skriver ett ordentligt avtal innan elektrikern påbörjar arbetet. Elfirmans namn samt organisationsnummer måste finnas med och allt det som man har kommit överens om ska stå med. På så vis kan man många gånger undvika tråkiga missförstånd.