Kategorier
Besiktning

Glöm inte att beställa husbesiktning vid fastighetsaffär i Uppsala

En grundlig husbesiktning är en viktig del av alla fastighetsaffärer. I Uppsala finns ett flertal besiktningsmän som står redo att granska husets skick.

Ett perfekt hus utan några befintliga skador eller riskfaktorer för att skador ska uppstå är mycket sällsynt. I princip obefintligt. Så sällsynt faktiskt, att man skulle kunna kalla ett sådant hus för en “enhörning”. Ett mytiskt sagoväsen. Du som har köpt ett hus ska alltså inte bli förvånad om det finns saker att åtgärda på huset.

Detta gäller även hus som vid en första anblick ser ut att vara i perfekt skick. Det är nämligen inte så lätt för en vanlig privatperson att avgöra vad som är en skada eller en skaderisk på en fastighet. Därför är det viktigt att det utförs en besiktning av huset i anslutning till en husaffär. Självklart ska den som köper det ha en tydlig bild av fastighetens skick.

Viktigt att anlita en oberoende part för husbesiktning i Uppsala

Det finns ett flertal företag som erbjuder husbesiktning i Uppsala. Det är klokt att välja en oberoende part, det vill säga någon som har en privat eller affärsmässig relation till köparen eller säljaren i den berörda husaffären. Detta för att säkerställa en objektiv besiktningsman med kritisk blick.

Det finns också en rad behörigheter inom byggteknik som det är bra om den anlitade besiktningsmannen har. När en besiktningsman anlitas är det lämpligt att kontrollera såväl behörigheter som tidigare referenser från liknande uppdrag. En husbesiktning som sker i anslutning till en husaffär kan även kallas överlåtelsebesiktning.