Kategorier
Allmänt

Cellgummi – för krävande miljöer

Det finns olika typer av gummi och det är, baserat på detta, också viktigt att veta vilken typ som ska användas i olika typer av situationer, områden och miljöer. Ser man till cellgummi så är detta något som är mer anpassat mot krävande miljöer och det är det som en följd av att det dels är ett flexibelt material och att det dels också är både formbart och tåligt.

Att cellgummi idag används mycket inom fordonsindustrin och för att exempelvis täta och isolera rör, ledningar och ventilation samt för både exempelvis fönstertätning och som packningar. Cellgummi är formbart och tätslutande – och det är även relativt billigt att köpa in.

Välj rätt typ av cellgummi

Att investera i exempelvis mattor med cellgummi är något som ger ett bra skydd, bra isolering och en enorm livslängd – men det förutsätter också emellertid att man väljer rätt typ av cellgummi. Något som sällan framgår i samband med att man ska genomföra köpet och som kan komma att innebära en obehaglig överraskning om man väljer fel. För att ge lite råd i detta så tänkte vi gå igenom tre olika typer av cellgummi och visa upp deras respektive egenskaper samt var deras primära användningsområden ligger. Enligt följande:

  • EPDM: Ett syntetiskt cellgummi som har utmärkta egenskaper i form av täthet, flexibilitet och formbarhet. Materialet är slitstarkt och resistent mot exempelvis ozon samt flertalet olika kemikalier. Den stora svagheten är petroleum. Detta cellgummi gör sig inte bra på exempelvis ett verkstadsgolv eller som tätningslist i miljöer där bensin används.
  • CR – cellgummi. Är liksom EPDM känsligt mot petroleum, men klarar utöver detta av det mesta. Materialet – som även är känt som Neopren – används bland annat får våtdräkter samt för isolerande mattor.
  • Silikon. Detta är det alternativ som visat sig vara mest gångbart i de mest krävande miljöerna. Kombination av överlägsen elasticitet, styrka och formbarhet gör att detta cellgummi är intressant för de flesta områden som ställer lite högre krav på en säker lösning med lång livslängd. Klarar även petroleum – till skillnad från nämnda EPDM och CR.