Kategorier
Bygg & Renovering

Bänkskiva i marmor – fördelar och nackdelar

Det är många som väljer att montera en bänkskiva i marmor i köket eller tvättstugan. Ett material som har många fördelar men kanske också en del nackdelar.

Marmor är ett material som går mycket långt tillbaka i historien. Det skulle till och med gå att börja beskrivningen av marmor med de bevingade orden: redan de gamla grekerna. För marmor har använts så länge som det funnits människor som kunnat njuta av att omge sig med material som är vackra och inte enbart funktionella. Människor med ett öga för skönhet.

Det är marmor som använts till pelare, väggar och golv i det forna Grekland och andra länder. Även om det idag oftast går att hitta marmor på golv, som väggbeklädnad i badrum samt i en och annan bänkskiva i kök eller tvättstugor. Det är ett material som fortfarande andas hög, fin kvalitet och en lika hög kostnad. Även om det inte enbart är till för de allra rikaste i landet.

Val av bänkskiva i marmor

Det är så pass många som tycker att marmor är vackert att det till och med finns billigare varianter på laminatskivor med tryck av marmor. Eller tapeter som också har tryck av marmor. Men för den som vill ha en gedigen bänkskiva i marmor finns det också en hel del att välja bland. Från rosa till grått, vitt, svart eller en hel färgskala i olika nyanser.

Hur var det då med nackdelarna med marmor? Det är ett material som är mycket tungt och som dessutom kostar ganska mycket. Därför är det också klokt att anlita någon som kan materialet för att få det bästa möjliga resultatet av investeringen. Men i övrigt är det svårt att hitta något som är negativt med en bänkskiva av marmor. Eller marmor på någon annan plats.