Kategorier
Golv

Golvslipning i Stockholm – tips och råd

Vill ni ge ert trägolv i Stockholm en golvslipning och en ny ytbehandling? I så fall finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Här är några tips.

Med en golvslipning kan man snabbt och till en relativt liten peng snabbt fräscha upp ett golv. Väljer man dessutom en annan ytbehandling kan man även förändra golvets utseende. En golvslipning kostar betydligt mindre än ett nytt trägolv men det är också bättre för miljön att låta slipa om golvet i stället för att byta ut det.

Vill man byta ut sitt trägolv för att man tröttnat på det och i stället vill ha en annan stil kan man pröva att ge det en annan ytbehandling. Det går exempelvis att mörka ner eller ljusa upp ett trägolv med hjälp av pigmenterad olja eller vax. Man kan även lasera golv eller måla dem i en fin kulör med täckande golvfärg.

Därför mår ditt golv bra av golvslipning

Faktum är att golvslipning är bra för ditt golv. Virket får nytt liv och den nya ytbehandlingen gör att smuts och väta inte kan tränga in i golvet. Därför ska man inte vänta för länge med att slipa om ett trägolv vars ytbehandling har nötts bort eftersom golvet då kan åldras i förtid.

För att golvet ska hålla sig snyggt så länge som möjligt ska man vara noga med att dammsuga upp grus och annat som kan slita på golvet. Man ska heller aldrig moppa ett trägolv med vatten och rengöringsmedel. I stället ska man använda en lätt fuktad trasa. Vill man använda ett rengöringsmedel kan man använda en mild golvsåpa.

Detta avgör om golvet klarar en golvslipning

Det är golvets tjocklek och antalet tidigare renoveringar som avgör om det klarar en golvslipning. Men också golvets kvalitet kan ha betydelse. Exempelvis går det inte att slipa så kallade fanérgolv eftersom de har ett ytskikt som är endast två och en halv millimeter. Ju tjockare golvet är desto fler slipningar klarar det.

En vanlig mosaikparkett brukar gå att slipa tre gånger medan en massiv parkett kan klara det dubbla eller mer. Ett plankgolv av furu brukar gå att slipa mellan åtta och tio gånger. Är man osäker på om golvet går att slipa kan man rådfråga ett företag som är experter på golvslipning. Det brukar inte kosta något.

Förberedelser som underlättar golvslipningen

Det finns flera saker man kan göra som underlättar golvslipningen för det företag i Stockholm som ska utföra den. Det viktigaste är att tömma det rum vars golv ska slipas. Hela golvytan måste vara fri men det får heller inte finnas något på väggar eller på fönsterbrädorna. Man måste även ta ner gardinerna.

Se också till att rensa hallen från skor och annat så att det blir enkelt för firman att rulla in slipmaskinen. Det är bra om man även har valt vilken ytbehandling man vill ha eftersom den kommer att läggas på så fort golvslipningen är klar. Detta för att den ska läggas på i flera lager och behöver torka emellan.