Solceller är det senaste inom hållbarhet. Det är ett sätt att skaffa sig energi från en källa som kommer att finnas där hela vårt liv. Hur är detta möjligt?
När solen lyser skickar den ut strålar i form av energi. När den dör gör vi det också för då kommer det inte längre finnas någon värme på jorden. Så länge den lyser kan vi fånga dessa strålar på ett fantastiskt sätt och det är där solceller kommer in som ett litet trolleri i våra liv. En liten solcell består av ett material som har förmåga att omvandla solens strålar till energi.
När solens strålar träffar den lilla cellen, kommer ovansidan på den att bli negativt laddad. Samtidigt sker det omvända med undersidan. Den blir positivt laddad. Den här reaktionen ger något som kallas för likström. Det är dock först när man omvandlat likströmmen till växelström som det går att använda den elektriska ström som finns. Det görs i en växelriktare.
Många solceller tillsammans blir en solpanel
För att några små celler ska kunna bli användbara kopplar man helt enkelt ihop flera av dem. Det kallas att man seriekopplar dem och på det sättet byggs en solpanel upp. Det finns både tunnfilms-solceller och solceller tillverkade av kristallint kisel. De är båda uppbyggda på samma sätt. I den ena används kisel och i den andra tar man till tunnfilmer som är gjorda av CdTe eller CIGS. Det står för kadmium och tellurid respektive koppar, indium, gallium och selen.
För att installera en solcellsanläggning måste det till en behörig elektriker. Du får alltså inte installera den själv, om du inte råkar vara en behörig elektriker förstås. Allt det arbete som inte har att göra med det elektriska, som att fästa solcellerna på taket till exempel, är saker du kan få göra alldeles själv.
Mer information för dig kan du hitta på webbsida: solinstallation.se