Kategorier
Okategoriserade

Attefallshus Stockholm – vanliga frågor 

Då det kommer till attefallshus i Stockholm så är det en fråga som många villaägare är intresserade av. Det är också ett ämne där en massa missförstånd finns. 

I den här texten ska vi dels försöka reda ut vad som gäller – och dels också ge en massa matnyttiga tips och råd som du kan ha nytta av om du är intresserad av att bygga ett attefallshus i Stockholm. Detta gör vi genom att svara på några vanliga frågor – som ser ut som följer: 

Hur stort får ett attefallshus i Stockholm vara? 

Förut fick du bygga ett attefallshus i maximalt 25 kvadratmeter, men numera kan du addera ytterligare fem kvadrat till detta. Du kan bygga ett attefallshus i Stockholm med maximalt mått om 30 kvm och med en takhöjd – till nock – på fyra meter. 

Kan jag bygga ett attefallshus som uterum? 

Gäller det ett väggfast uterum så har du femton kvadratmeter att förhålla dig till – om du ska nyttja de fördelar som finns inom ramarna för ett attefallshus. Vill du bygga större än 15 kvm så krävs det ett bygglov. 

Krävs ett bygglov för att bygga attefallshus i Stockholm? 

Nej, och det är den stora fördelen. Att attefallshus kräver inte lika lång startsträcka som andra byggnationer. Du behöver inget bygglov – men däremot så måste du söka ett startbesked från Byggnadsnämnden i den kommun du bor i. Det är en enklare process. Kostnaden för ett startbesked varierar och beror på var i Stockholm du bor. 

Kan jag hyra ut mitt attefallshus i Stockholm? 

Ja, men då måste det också uppnå vissa krav – el, vatten, avlopp, kök, förvaring och så vidare. Att hyra ut ett attefallshus kan vara en riktigt stabil inkomstkälla som snabbt gör att du når break-even i din initiala investering i att bygga ditt komplementhus. Detta var för övrigt också ett av skälen till varför attefallshuset togs fram. Man ville minska trycket på en överhettad bostadsmarknad – i synnerhet den i Stockholm.