Kategorier
Bygg

Bygga balkong – viktiga tips och råd 

I den här texten ska vi titta närmare på ett ämne som intresserar många bostadsrättsinnehavare, men som även kan bli en källa till konflikter inom en BRF. Hur ska man egentligen tänka om man är intresserad av att bygga balkong och få det där extra, lyxiga rummet att njuta av under sommaren? 

Vilka möjligheter finns, vad kan stå i vägen och vad ska man tänka på? Vi går igenom detta och gör det genom att rada upp några tips och råd. 

  • Tillstånd. För att få bygga balkong så krävs det också tillstånd. Handlar det om en villa så måste du som villaägare ansöka om bygglov hos byggnadsnämnden. Handlar det om en fastighet så måste man söka tillstånd för att bygga balkong och även där så ska byggnadsnämnden i kommunen kontaktas. Ett råd är att ta hjälp innan med den arkitektoniska utformningen och se till att balkongerna möter fastighetens utseende. De måste smälta in, då det handlar om en markant förändring. Tänk även på att man normalt har enklare att få ett bygglov för att bygga balkong om det handlar om innergårdar än om att bygga sådana mot gatan. 
  • Finansiering. Hur ska ni betala för balkongerna? Normalt så är lösningen den att varje medlem på egen hand bekostar sina balkonger. Det faller också väl in under den demokratiska ordningen: vill man har en balkong så väljer man att betala den – vill man inte ha en sådan, ja, då betalar man heller inte. Det finns dock även exempel på BRF:er som väljer att bekosta byggnationen helt själva. 
  • Majoritet. Den stora knäckfrågan handlar givetvis om hur många som vill bygga balkong. Att du vill ha en sådan innebär inte att du själv kan sätta igång att bygga. Det krävs en majoritet och där minst två tredjedelar av medlemmarna är med på att man bör gå vidare med att bygga balkong.